Flaskvatten

Att vatten finns i våra kranar hemma är ingen nyhet, men däremot något vi ofta tar för givet. Många nöjer sig inte med att dricka vatten i kran utan vill köpa hem vatten på flaska, gärna kolsyrat – men att en vattenflaska med vanligt kranvatten i är minst lika bra av flera olika anledningar.

För att ha en jämn och bra vätskebalans i våra kroppar behöver vi dricka mellan 1,5-4 liter vatten per dag. Hur mycket beror på hur mycket du rört på dig då vi måste dricka mer om vi svettats mer eller druckit vätskedrivande drycker såsom kaffe och läsk. 

En trend som blev väldigt stor för några år sedan var att alltid ha med sig vattenflaska i väskan. Delvis blev trenden så stor eftersom det är bra att dricka vatten, men den största och mest sannolika orsaken var att många influencers började pratade om att dricka mycket vatten för att det bidrog till en bättre hy. Oavsett varför trenden uppstod så återstår det faktum om att vi är fler idag som kommer ihåg att få i oss den mängd vatten vi behöver för att må bra. För många faller det nämligen inte naturligt att gå och dricka vatten då och då, och därför det är enklare att ta till sig den här sortens trend eller knep för att påminna sig själv. 

Undvik att köpa vatten i butik

I alla matvarubutiker finns möjligheten att köpa smaksatt vatten på flaska. Det kan vara stilla vatten och det kan vara kolsyrat, vilket många föredrar. Men sanningen är att den här sortens flaskvatten är en miljöbov, både på grund av flasktillverkning och transport av dem samt att många som köper flaskvatten inte återvinner flaskorna när de är urdruckna. Så om du vill ha tillgång till kolsyrat vatten hemma är det mer värt att köpa en så kallad sodastreamer som kan göra detta åt dig. Det är både mer hållbart och ekonomiskt, än att ständigt köra fram och tillbaka till en butik för köpa kolsyrat flaskvatten. Till och med företag landet över har börjat byta ut flaskor och burkar mot att installera kolsyrekran på arbetsplatsen där de anställda enkelt kan fylla på sitt eget glas, en karaff eller en sportflaska med antingen stilla eller kolsyrat vatten.

Tänk på att kranvatten i de flesta fall alltid är bättre att dricka än att köpa vatten i butik, både eftersom det är mer skonsam mot miljön och för att det blir snällare mot plånbok.