Så värnar du om naturen vid utevistelser

Allt fler vill vistas i naturen och i Sverige är det möjligt genom allemansrätten att besöka olika platser och marker utan att be om lov. För att naturen inte ska ta skada av alla besökare är det viktigt att använda miljövänliga produkter och ta med skräpet hem. Lämna inget mer än dina fotspår.

Att vandra på fjället eller äta en medhavd matsäck vid en sjö är fantastiskt på många sätt. Men oavsett om du campar eller bara är ute på en picknick är det viktigt att tänka på både naturen och miljön. Att lämna minimalt med avtryck är viktigt för att naturen ska kunna frodas och må bra. Genom att välja bra utrustning som är genomtänkt bidrar du till detta. Att exempelvis välja att köpa en spork som du kan ta med dig är ett mycket bra alternativ. Det är en gaffel, sked och kniv i ett. Den är enkel och smidig att ha i väskan och dessutom är den tillverkad av miljövänliga plaster. Med en spork behöver du inte släpa på vanliga bestick men undviker samtidigt att köpa engångsbestick som du sedan kastar. Investera i en spork till alla medlemmar i familjen för alla kommande utflykter.

Ett ökat tryck på naturen

Det är viktigt att alla som vistas i naturen värnar om den och att efter ett besök lämna den i samma skick som när du kom dit. Friluftsliv har verkligen fått ett uppsving det senaste åren och allt fler vill vistas ute i naturen. Detta ställer högre krav på varje enskild individ att verkligen tänka på att inte göra någon skada. Det ökande trycket på naturen sliter otroligt mycket på mark och växtligheten, mer än du kan tro.

Lämna inte några spår i naturen

När du är i naturen nyttjar du allemansrätten och det är oavsett om du paddlar kajak eller vandrar i fjällen. Du kan helt enkelt vistas på någon annans mark utan ett behöva be om lov. Tänk på att alltid plocka med dig skräp hem, lämna inga spår efter dig annat än dina egna fotspår. Ta med en extra påse där du kan förvara ditt skräp.