Luftvattenvärmepumpen – bidra till minskat klimatavtryck

Värmekostnader är inget att leka med – de fullkomligt äter upp din ekonomi. Dessutom så är slöseri med energi och jordens resurser ett globalt problem som vi alla måste tampas med. Ett sätt att minska energikostnaderna och göra något gott för klimatet är att installera en luftvattenvärmepump. Läs mer om hur du gör det och hur du ska tänka här.

Många har börjat installera luft vatten värmepumpar för att skona miljön och för att få billigare uppvärmningskostnader. Luftvattenvärmepumpar sänker kostnaderna med minst 30-50 % och ofta ännu mer. Här kan du alltså få ner priset rejält men det finns även annat du kan göra för att bli mer miljövänlig i vardagen. Genom att spara in på vatten och konsumera mindre gör du en större insats än du tror.

Luftvattenvärmepumpens fördelar

Det är mycket enkelt att installera luftvattenvärmepumpar. Med en enkel installation på någon timme kommer montören hem och fixar allt. Denna värmemetod är också mycket bra eftersom den kan mixas med andra redan befintliga metoder. Om du alltså bara vill utöka värmekällorna men inte ta bort hela systemet hemma, kan luftvärmepumpen alltså bli ett bra komplement.

Så fungerar den

Tack vare solenergin tar luftvattenvärmepumpen vara på den energi som solen avger och även den energi som avges från din tomt eller trädgård. Luftvattenvärmepumpar har snabbt blivit de nordiska ländernas favorit eftersom de är särskilt anpassade till det skandinaviska klimatet. Installationen är mycket enkel eftersom det inte behövs göras något ingrepp på tomten som det till exempel görs med bergvärme.

Luftvattenvärmepumpen är det allra bästa att ha även under vinterdagar när temperaturerna når botten och det blir riktigt kallt. Det är dock viktigt att nämna att köpa en modell från en erkänd aktör och låta ett proffs sköta installationen så att det blir rätt från början. Se även till att leverantören erbjuder service och underhåll i framtiden. Om något går sönder eller om driften av någon anledning störs, kommer service på momangen och du slipper stå utan värme.

Bli mer miljövänlig i vardagen

Det finns många mindre justeringar du och din familj kan göra för att bli mer klimatsmarta. Att inte låta vattnet rinna när ni diskar eller borstar tänderna kan verka obetydligt men har större betydelse än du tror. Försök att istället sätta i proppen i diskhon eller låta vattnet vara i en balja medans du sköljer. Stäng av kranen varje gång du inte sköljer munnen vid tandborstning.

Undvik att spola på toaletten 500 gånger per dag det tär också på vattenreserverna. När det gäller dusch är det också ett sätt att vara mer miljövänlig – duscha mindre eller sätt i ett munstycke som automatiskt inte låter alltför mycket vatten rinna igenom.