Så sparar du på vatten

Enligt de globala energimålen behöver vi spara in på våra resurser, men det låter för många mer krångligt än vad det faktiskt är. Här är några tips på hur du ska göra för att spara både energi och vatten.

När du vill bli mer miljö- och klimatsmart behöver du börja med att undersöka hur mycket energi och vatten du faktiskt gör av med och sedan implementera en förändring i ditt beteende och sedermera ditt liv. Det gör du lättast genom individuell mätning med Techem och därefter kan du vara med och slå ett slag för vår miljö och på så vis göra framtiden vi går mot något ljusare.

Förändra dina vanor

Det finns flera sätt som du kan spara vatten på, säkert fler än du kanske tänkt på. Till exempel handlar allt om att tänka till lite kring hur du faktiskt använder vattnet du har i din kran, gör du det på ett slösande eller ett sparande sätt? Genom att ändra några enkla vanor kan du spara flera tusentals liter vatten, men det gäller såklart att veta hur du ska börja. Som tur är har Livsmedelsverket sammanställt en smart tips-lisa. Den tar upp bland annat följande punkter:

  • Duscha i stället för att bada och duscha inte längre än vad det är nödvändigt för att bli ren.
  • Låt inte vattnet rinna när du tvålar in dina händer, diskar eller skalar grönsaker.
  • Spola inte för kallvatten, ställ in en tillbringare i kylskåpet i stället.
  • Använd inte kranvatten att vattna med, samla upp regnvatten utomhus och använd det för bevattning.

Så sparar du energi

Precis som du kan spara vatten kan du även spara in på din energiförbrukning. På Naturskyddsföreningens hemsida har man sammanställt ett faktablad med allt från tips om att sänka värmen några grader till hur du ska tänka kring energitjuvar. Det är kort sagt en komplett guide till att bli mer energismart i vardagen så ett tips är att spana in den listan, den kommer säkert vara en riktig ögonöppnare.