Miljöfördelar med cykelåkning

Genom att låta bilen stå och istället cykla till och från jobbet eller var du nu ska, så gör du skillnad för miljön, men även för din plånbok. Allt som sparar pengar för dig sparar dessutom på miljön. Du kan byta ut bilen mot cykeln till många av de sträckor du kör i stadstrafiken, och med en barnsadel eller cykelkärra kan du även transportera barnen till och från förskolan.

Planerar du att börja cykla mycket, längre sträckor och i alla väder är det läge att investera i en riktigt bra cykel som gör cykelturen till ett nöje. Du kan köpa fördelaktiga Specialized cyklar online hos Cykloteket, och det är kvalitetscyklar för den som cyklar mycket. Med rätt cykel är det inga problem alls om du har över en mil till jobbet enkel väg.

man cyklar mountainbikeBörja någonstans

En kompromiss som gynnar både plånbok och miljö är att cykla några dagar i veckan istället för att ta bilen varenda dag. Är det en längre distans till jobbet går det utmärkt att använda en elcykel istället för en vanlig cykel, eller om du har dålig kondition och inte orkar cykla sträckan med en vanlig cykel.

Högre utsläppsnivåer med en kall bil

Bilen har betydligt högre utsläppsnivåer på kortare distanser när bilens katalysator är kall. Många bilresor görs på korta sträckor och endast inom stan, och genom att minska dessa kortare resor minskar du rejält på utsläppen. Har du ditt jobb i samma stad är det dessutom ofta en snabbare lösning att cykla, då du slipper sitta fast i morgontrafiken, leta parkeringsplats eller skrapa rutor om vintern. En kall bil drar också mer bränsle mot vad den gör när den blivit varm i motor och katalysator, så bara den ekonomiska frågan är ju tillräckligt viktig för att överväga att ta cykeln istället på kortare distanser.

Förutom fördelarna det ger miljön genom att ställa bilen lite oftare så får du även en klart förbättrad hälsa av att cykla och röra på dig. Du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och även cancer med 50 % genom att ställa bilen och ta cykeln istället. Motionen ger dig en bättre allmänhälsa och du blir piggare och mer produktiv på jobbet dessutom.

Utmana dig själv med att bestämma tre dagar per vecka som alla onödiga bilresor ska bort! Cykla en sväng för miljön och för din egen plånbok. Lycka till!