Skadedjur kan påverka din hälsa

Att drabbas av skadedjur i hemmet är förstås aldrig särskilt trevligt. Som tur är kan du skydda dig själv met metoder som både är billiga och enkla. I den här artikeln kan du läsa om några vanliga skadedjur som drabbar svenska hem, och vilka skador de kan orsaka.

Våren har kommit och med den stigande temperaturen. I samband med det vaknar mycket av djurlivet till, även om det mestadels är trevligt ökar också förekomsten av skadliga djur. Parasiter, löss, myror och annat som kan orsaka skador både på ditt hus och din och din familjs hälsa. Det kan bli nödvändigt att bekämpa skadedjur, både för att skydda hemmet och dina närmaste.

Såhär kan du förebygga problem med skadedjur

Du kan dock göra en hel del för att förebygga problem med skadedjur. Sebastian Pålslagen som jobbar på saneringsföretaget Nomor menar i en artikel på SVT att det bästa du kan göra i förebyggande syfte är att hålla rent i hemmet. Ett annat bra tips är att du investerar i bra insektsnät för dina fönster och dörrar. Insekter vill in i våra hem för att de erbjuder värme och vrår att gömma sig i.

Undvik vägglusen – ett skadedjur som blir vanligare

Vägglusen är ett av de lurigaste skadedjuren. De liftar gärna med hem i packningar från utlandsresor eller möbler. Om din granne drabbas av vägglöss är risken alltså stor att du kommer plågas av krypen. Det tar sig lätt genom väggarna i olika bostäder. Vägglöss är som tur är helt ofarliga, om än att de är väldigt irriterande. Vanliga tecken på att du har dem är att du hittar blodfläckar i sängen, eller små röda utslag på dig själv. Det värsta med vägglusen är att det kan vara ganska svårt att bli av med dem när du väl drabbats, åtminstone på egen hand. I regel krävs inget mindre än att du låter ett företag sanera din lägenhet. Förebygger gör du enklast genom att inte ta in möbler i hemmet som inte inspekterats noggrant först. Var också vaksam på bagage och annat du tar med dig hem när du vistats utomlands.

Undvik kostnaden av myrproblem

Bland de vanligaste skadedjuren som inte orsakar några skador på människor, men som väl kan ge dig ett stort hål i plånboken, finns myrorna. I Sverige riskerar du framför allt att drabbas av två olika slags myror: svartmyran eller den bruna trämyran. De förstnämnda är helt harmlösa både för människor och huset, även om de kan vara otrevliga att leva tätt inpå. Vad du verkligen ska se upp för är den bruna trämyran. De kan orsaka stora skador på ditt hus, framför allt om du har trädelar som plågas av fukt. Myror är dock relativt enkla att förebygga. I första hand ska du se till att hålla huset fritt från fukt. I andra hand kan du använda dig av myrmedel som du placerar ut runt huset.