Fördelarna med pellets

Pellets är ett biobränsle som ger billigare uppvärmningskostnader än både el och olja. Det är dessutom relativt enkelt och kostnadseffektivt att installera. Lär dig mer om pellets och varför du gör någonting bra för miljön om du väljer att värma upp huset med dem.

Om du väljer pellets som metod för att värma upp ditt hus gör du ett bra miljöval. Det är dessutom en uppvärmningsmetod som är lätt att kombinera med andra miljövänliga uppvärmningar som exempelvis solpaneler. Det är inte bara ett miljövänligt alternativ, det är också billigt. I de flesta fall kan du räkna med att ha tjänat tillbaka den initiala investeringen för installeringen av pelletspannan inom två till tre år. Kostnaden för energin i pellets, jämfört med elpriset kan bli upp till hälften så billigt.

Välj miljömärkt pelletspanna

Det är fortfarande så att de flesta eldar med ved, men pellets är faktiskt mer miljövänligt. Pellets är ett så kallat ’biobränsle’ som är förnybart och därför inte påverkar miljön i någon hög utsträckning. Ännu bättre blir det om du satsar på en miljömärkt pelletspanna. Pannan behöver inte mycket kraft. Vid ett elavbrott kan du sörja för nödströmmen med ett bilbatteri. Om du sedan tidigare har en oljepanna i huset är det ännu enklare att skifta till uppvärmning med pellets. Det går nämligen att med några förhållandevis enkla grepp att konvertera oljepannan till en pelletspanna. Den enda egentliga nackdelen med pellets är att du behöver ha gott om yta att förvara dem på. De är visserligen kraftigt komprimerade men kan ändå ta upp en hel del plats. Fördelarna överväger dock med råge:

  • Pellets är miljövänligt
  • I drift är pellets upp till hälften så billigt som olje- eller eluppvärmning
  • Pellets kan värma upp antingen inomhusluften eller husets vattenuppvärmning
  • Komplettera gärna med solpaneler så har ni miljövänlig uppvärmning som funkar året runt.

Pellets kan du sedan köpa på olika håll. Det finns ett flertal aktörer som erbjuder att köra hem stora volymer för en mindre fraktkostnad. Du kan också själv köpa och hämta pellets hos många av de stora byggvarukedjorna. Sammanfattningsvis är en pelletspanna en bra investering både för dig och för miljön.