Bottenmåla och sjösätta båt

Ett starkt vårtecken är när båtbryggorna står klara inför säsongen och listorna över sjösättning fylls i på med båtägarnas signaturer i kösystemen på landets alla olika båtklubbar. Men att sjösätta en båt innebär mer jobb än du kanske tror. Har du koll på vilka regler som gäller för att båten ska anses sjöduglig och snäll mot miljön?

När vårsolen visar sig igen efter månader av mörker är det många som glatt ger sig iväg till båtklubben för att iordninggöra båten för sjösättning och då är det en sak som är säker. Du behöver både ordentliga arbetsbyxor och arbetskläder för är det något du inte vill göra så är det att få på dig farlig färg eller gammalt bottenslam när du gör båtens botten redo att målas. Men visse du att du inte behöver måla för att kunna sjösätta dig båt? På flera platser i landet sätter man nu upp båttvättar för ett giftfritt båtliv.

Undvik gift i våra vatten

Något som läge debatterats är huruvida man ska bottenmåla sin båt med kemikalier för att förhindra att vattnets salt ska skapa beläggningar och olika vattendjur ska bosätta sig på ens båt under vattenytan – och på så vis förhindra båtens sjöduglighet när det kommer till dess framfart i vattnet. Som tur är går det att tvätta båten på ett sätt som gör att bottenmålningen inte behövs, men viktigt att tänka på är att om du väljer att tvätta i båttvätten så får du inte måla båtbotten alls i alla fall inte om du har båt i Höganäs.

En annan sak som är bra att känna till är att man nu uppdaterat vilka regler som gäller när det kommer till att måla båten undertill och det är något man skriver om i tidningen Båtliv. Viktigt att tänka på är att olika vatten har olika regler när det gäller vilken färg du får välja, till exempel att i ”västkustvatten” är det en typ av färg som får användas och i Mälarens vatten kan det vara en annan färg som gäller – så kolla upp vart du ska åka med båten och vilka regler som gäller där.