Rätt däck är viktigt för miljön

Att ha rätt däck på bilen är viktigt för både din säkerhet och för miljön. Har du dubbdäck på sommaren sliter det på vägarna men har du sommardäck på vintern är det stor risk för halka. Här gäller det att ha kunskap om vilka olika däck det finns så att du alltid kan ta rätt beslut om när det är dags för att byta däck.

För den som inte är en bilmekaniker kanske det inte är helt lätt att veta vilka däck man ska ha vid vilket tillfälle. Idag är miljön ett ämne som ständigt är aktuellt och därför bör vi ta detta i beaktning när det är dags att byta däck. Däck påverkar både miljön direkt men även bränsleförbrukningen på bilen. Den viktigaste regeln att tänka på när det kommer till att välja däck är att du inte ska använda dubbdäck på sommaren. Självklart ska du inte heller använda sommardäck på vintern då detta påverka trafiksäkerheten.

Däck påverkar miljön

däckDubbdäck är en av de största miljöbovarna vi har. Dubbarna på däcken sliter upp små partiklar på vägarna som skapar luftföroreningar.  De här luftföroreningarna i sin tur påverkar vår hälsa väldigt negativt och kan leda till att många människor dör i förtid. Partiklarna som slits upp från vägen men även gummipartiklar från däcken hamnar också i haven och förpestar havsbotten. Därför är det viktigt att vi har koll på att använda rätt däck så att vi kan värna om miljön.

Däcken påverkar bränsleutsläppet

Att välja rätt däck är viktigt för att det påverkar bränsleutsläppet på din bil. Bränsleutsläpp i sin tur påverkar både miljön och din plånbok negativt. Med energieffektiva däck kan du spara upp till 1700 kronor varje år i bara bränsleförbrukning. Se även till att ha rätt lufttryck i däcken då detta också är en faktor som påverkar bränsleutsläppet.

väg sommarHa inte samma däck året runt

Däckrazzia är en kampanj som görs av som görs av energimyndigheten varje år för att se till att bilister har rätt däck. Här kollas det även att däcken är EU-märkta med en energimärkning. Däckrazzian 2019 visade att mer en 15 procent väljer att köra med sina vinterdäck året runt. Vinterdäck är inte lika skadliga som dubbdäck, dock är de inte anpassade för ett varmare klimat vilket påverkar säkerheten. Att ha vinterdäck på sommaren ger en 20 procent längre bromssträcka som i sin tur leder till fler olyckor. Olycksstatistiken visar dessutom att bilar med vinterdäck är överrepresenterade under sommartid.

Reglerna för däck

Har du koll på när det är dags för att byta däck? Här kommer reglerna som bör följas. Mellan den 1 oktober till 15 april ska du använda vinterdäck. Blir det halt är det viktigt att ha bra däck som du kan lita på. Övrig period bör du använda sommardäck för att undvika slitage på vägarna och miljön. Dubbdäck från användas fritt under vinterperioden men även under sommaren om det skulle vara vinterväglag. Den viktigaste regeln är att du inte använder samma däck året runt utan att du anpassar däcken efter rådande väglag.