Drick vatten för att lindra förkylning

Förkylning är en infektion som orsakas av ett virus och oftast sätter sig i näsan, halsen eller svalget. Infektionen går nästan alltid över av sig själv men det finns en hel del saker du kan göra för att underlätta symtomen och snabba på tillfrisknandet. Till exempel är det viktigt att dricka mycket vatten. 

kvinna förkyldAtt dricka vatten är livsnödvändigt och något du bör göra varje dag. Det har länge funnits en debatt om hur mycket vatten man egentligen bör dricka men svaret som är mest rimligt är att du ska dricka tills du har släckt din törst. Det finns dock tillfällen då du bör tänka på att dricka extra mycket vatten. Några exempel på detta är när du tränar, när du vistas i varmt klimat eller när du har förkylning.

Varför ska du dricka vatten när du är förkyld?

När du är förkyld finns det mängder med olika symtom du kan få men några vanliga är snuva, nästäppa, halsont och hosta. Många får även feber vid förkylning, detta är framförallt vanligt hos mindre barn. För att lindra dessa symtom finns det en hel del du kan göra själv men en av de viktigaste sakerna är att dricka mycket vatten. Detta lindrar när du har ont i halsen och kan dämpa eventuell hosta. När du har feber förlorar kroppen mycket mer vätska än normalt, det är därför viktigt att dricka vatten för att upprätthålla vätskebalansen i kroppen.

Ge förkylningsviruset en fight

ingefäraEtt förkylningsvirus kommer i många olika varianter men alla har gemensamt att de skapar en infektion i slemhinnorna som gör att de svullnar och bildar mer slem än vanligt. Detta slem kan vara tunt eller tjockt och skiljer i färgen. Genom att dricka mycket vatten sköljer du ner slemmet vilket kan vara en tillfällig lindring när du har förkylningssymtom. För att minska risken för förkylningar och stärka immunförsvaret kan du gör en ingefärsshot med citron och honung som du tar varje dag.

225 gram riven ingefära

2 citroner, endast saften

1 liter kallt vatten

4 msk honung

  1. Värm ingefära och vatten i 20 minuter.
  2. Låt svalna något och tillsätt honung.
  3. Häll i saften från citronerna.
  4. Sila blandningen och häll i en flaska.
  5. Förvara i kylskåp, den håller sig i minst 1-2 veckor.

Vatten är bra för hälsan

Vatten ska du dricka varje dag, inte bara när du är förkyld. Det minskar inte bara risken att bli sjuk utan kommer med flera fantastiska fördelar. Här kommer några positiva effekter vatten har:

  • Du blir piggare. Får kroppen för lite vatten blir den uttorkad och detta påverka koordination och koncentrationsförmåga.
  • Du undviker ledvärk eftersom brosk- och ryggdiskar består av 80 % vatten och konstant behöver återfuktas för att inte skava mot varandra.
  • Du får hållbara och starka muskler. Muskler består av mycket vatten och behöver just detta för att kunna bibehållas.
  • Du undviker huvudvärk eftersom detta oftast beror på vätskebrist. Får du huvudvärk ska du dricka ett stort glas vatten istället för att ta smärtstillande läkemedel.

Vatten är lösningen på många av människans krämpor. Drick mycket vatten, framförallt när du är förkyld!