Vattenbrist är vanligare än vad vi tror

Sommaren 2018 var en otroligt varm sommar och det blev torka i större delarna av landet. Många sjöar torkade ut och vattenbrist rådde i stora delar av Sverige. Men för att förhindra en återupprepning av den sommaren finns en del saker att tänka på. Här är några tips.

När vi vandrar på gatorna i städer ser vi föreningar som försöker värva månadsgivare till att rädda vattenbristen i utsatta länder. I de utsatta länderna är det frågan om liv och död när det kommer till vattnets existens, men i länder som vårt eget är det en fråga om huruvida det drabbar produktioner eller ger låga grundvattennivåer

Som en åtgärd för att spara på vattnet brukar det råda bevattningsförbud i stora delar av landet när många vattensamlingar inte hunnit återhämta sig ordentligt innan sommaren brutit ut i full blom. Detta är på grund av att grundvattnet, alltså vårt dricksvatten, är lågt och förbudet kan drabba både de som har kommunal vattenförsörjning och de som har en egen brunn. 

Värt att tänka på

Vi som människor behöver ungefär 3 till 5 liter vatten på en dag och är det varmt ute kan vi komma att behöva ännu mer eftersom att vi då också svettas mer. När det råder vattenbrist, eller bara varnas för vattenbrist, och du inte har tillgång till vatten i kran kan det vara bra att samla på dig vatten i dunkar. För att hålla vattnet fräscht i upp till en vecka behöver du fylla vatten i en ren dunk och förvara den mörkt och svalt. 

När det råder vattenbrist är det bra att inte använda med vatten än vad du behöver. Några användbara tips kommer nedan:

 

  • Slösa inte i onödan. Tänk på hur du använder ditt vatten, när du duschar kan du till exempel stänga av vattnet under tiden du tvålar in dig och samma när du borstar tänderna. Låt vattnet rinna endast när du behöver det, kort sagt.
  • Samla regnvatten för bevattning. Du behöver inte vattna i trädgården med dricksvattnet i kranen, samla regnvatten genom att ställa tunnor och vattna med det vattnet i stället.
  • Spola inte för kallvatten att dricka, kyl det i kylskåpet. Ett enkelt sätt att snabbt få sig ett glas kallt vatten att dricka är genom att ha en flaska eller tillbringare i kylen, då behöver du inte spola i kranen länge för att vattnet ska bli svalt nog att dricka utan behöver bara gå in i kylen och hälla upp dig ett glas.