Byt från oljepanna till värmepump

Värmepumpar är ett av de mest miljövänliga och kostnadseffektiva sätten att värma upp ett hus. Om du fortfarande värmer upp ditt hem med en oljepanna bör du överväga att byta. Både för miljön och privatekonomins skull.

Hör du till de villaägare som fortfarande värmer upp huset med oljepanna? Då börjar det bli dags för dig att möta nutiden. Det är inte bara så att du värmer upp huset med ett av de dyraste alternativen, det är dessutom väldigt skadligt för miljön. Om du dragit dig för att byta på grund av att det känns svårt att byta så finns det ett enkelt alternativ som både är billigt och mer miljövänligt. Byt till en värmepump så värmer du upp huset kostnadseffektivt och med hänsyn till miljön.

Tjäna igen inköpet på ca tre år

Att värma upp huset med olja kostar enligt Expressen i genomsnitt runt 33 000 kronor per år. Beroende på vilken storlek du har på huset och andra faktorer kan du med en värmepump sänka kostnaden med upp till två tredjedelar eller mer. Enligt beräkningar gjorda av Energimyndigheten kan du räkna med att inköpet av en värmepump lönat sig efter ungefär tre år. En värmepump värmer upp ditt hus genom att ta vara på värme som finns naturligt i luften utomhus. Vad som gör dem så energieffektiva är att de går att ställa in så att de inte producerar mer än exakt så mycket värme som krävs för att du ska få det behagligt.

Sparar både tid och pengar

Ytterligare ett plus är att värmepumpar, oavsett vilken typ av värmepump det rör sig om, är väldigt lättskötta. De kräver i regel väldigt lite underhåll. Installationen är vanligtvis enkel den också, beroende på hur stort hus du har. En värmepump har minst två delar, en inomhus- och en utomhusdel. För stora fastigheter kan du behöva flera inomhusdelar för att få en jämnare temperatur. I de fallen kan det också underlätta att låta en professionell installatör montera värmepumpen åt dig. I det läget är det en fördel att känna till att du har rätt att göra rotavdrag för installationen.