Lev bra – du och natur

Vi har alla dagar då vi vill äta skräpmat eller inte har tid att laga mat från grunden och köper därför halvfabrikat. Ingen av dessa alternativ är speciellt bra för vår miljö och det är sannolikt inte bra för din kropp heller. 

Forskning visar att om du äter rent mår kroppen bättre och du får mer energi. I Norden är varannan människa överviktig, vilket är ett resultat av att inte sköta sin kosthållning i förhållande till fysisk aktivitet. Om vi äter bättre mat och har koll på vad det är vi stoppar i oss kommer övervikten att minska. Med andra ord: att ha en bra kosthållning gynnar din hälsa och kan öka din livslängd.

Utöver att ha koll på vad det är vi stoppar i oss och i vilken mängd är det viktigt att ha koll på vart vår mat kommer ifrån ur ett hållbarhetsperspektiv. Mycket mat som produceras har en produktionsväg som tar mycket av jordens resurser och sliter på moder natur, men när vi gör medvetna val kan vi välja bort de varor som sliter mest. Närodlad och närproducerad mat brukar oftast vara mer hållbara val än mat som har producerats i andra länder. 

Vad kan jag göra som konsument?

Överlag har matproduktion en stor påverkan på naturen och enligt Livsmedelsverket finns det några tips som du kan tänka på för att det inte ska påverka lika mycket: 

  • Minska på mängden kött du äter. Du behöver inte sluta helt men du kan minska på mängden i en portion eller köra några vegetariska dagar i veckan. 
  • Köp grönsaker efter säsong för att minska matsvinn och köp gärna sådant som har kort bäst-före datum och ät upp innan maten hinner bli dålig. 
  • Genom att planera dina inköp kan du minska på matsvinnet, ät upp det du har hemma och frys in matvaror för att förlänga hållbarheten. 

Varför handlar inte fler hållbara produkter?

Mat kan märkas som mer miljövänliga eller ekologiska på flera olika sätt. Genom att ett livsmedel ska uppfylla särskilda krav kan det bli märkt med exempelvis Fairtrade, som står för att råvaror har tillverkats i en produktion med rättvisa arbetsvillkor. Livsmedel kan även vara märkta som “närodlat”, vilket är produkter som gynnar våra lokala bönder. 

Anledningen till varför många väljer bort att handla produkter med den här typen av högre standard är på grund av dess prissättning. Produkter som är märkta på det här viset kostar mer att köpa än produkter som tillverkats av producenter som inte brytt sig om varken de anställdas arbetsvillkor eller miljö och hållbarhet i framställningen av dem. Det är helt enkelt mer ekonomiskt att köpa ”sämre” produkter. Prissättningen gör även att personer som saknar ekonomiska förutsättningar att köpa de bättre produkterna helt enkelt inte har råd att göra det, även om de vill stå för en mer miljövänlig planet. Men ju fler av oss som väljer Fairtrade, närodlat och ekologiskt desto större blir chansen att priset för dessa livsmedel kommer kunna sänkas i framtiden vilket kommer göra att fler kan och kommer vilja vara med att bidra till en grönare värld.