Så kör du båten miljövänligt

Allt fler människor vill leva hållbart, även ute på sjön. En styrpulpetbåt kan föra en långt ut i den vackra naturen, men för att skydda de vackra vyerna är det viktigt att köra båten på ett miljövänligt sätt.

Några fördelar med att köpa en styrpulpetbåt är att den har mycket lägre omkostnader än en större båt. Förvaring, drift och försäkringar kostar betydligt mindre. Det är bland annat därför som det är en populär båttyp. För att hålla naturen ren och fortsätta ha trevliga upplevelser vid båtturen finns det flera olika sätt att köra miljövänligt.

Minska ditt ekologiska avtryck på sjön

Ett bra sätt att minska utsläppen från båten är att köra på rätt sätt. Den som har en planande båt kör mest miljövänligt genom att köra helt under eller något över planingströskeln. Detta är den fartgräns som leder till att båten hamnar på ytan och inte längre plogar genom vattnet. När planingen sker är det ögonblick då förbrukningen av bränsle är störst. Genom att använda dig av denna så kallade ”eco driving” på sjön kan du minska bränsleförbrukningen, vilket är positivt både för plånboken och för miljön.

Att köra lugnare är också bra från andra synvinklar. När en båt bullrar för mycket stör det djur- och fågellivet. Det stör särskilt fåglarnas häckningsperiod. Därför är det bra att köra lugnare i grunda vikar och trånga sund. Kör inte för nära öarna utan håll dig en bit bort, och håll dig efter hastighetsbegränsningen. Det är också alltid bättre att stänga av motorn om den går på tomgång.

Håll vattnet rent

Vid båtturen är det viktigt att tänka på att inte slänga skräp i vattnet. Varje år slänger båtägare tusentals ton med skräp överbord. Plastskräp finfördelas i mikroplaster som sedan tas upp av djurlivet. När det inte har hunnit brytas ner än är plastskräpet ändå farligt. Det händer att djurlivet fastnar i skräpet eller äter det, vilket ger dem en falsk mättnadskänsla så att de svälter ihjäl. Därför är det nödvändigt att ta med sig skräpet tillbaka till land igen och återvinna det i stället för att slänga det i sjön. Samma sak gäller förstås vid besök på öar, allt skräp bör tas tillbaka på båten och inte lämnas på ön där det kan skada djur eller blåsa ut i sjön.

Båten kan också påverka sjön på andra sätt. Båtbottenfärger kan släppa ut gifter som långsamt och regelbundet släpps ut från färgen, vilket är skadligt för både djur- och växtliv. Båtägarna målar på färgen för att minska mängden havstulpaner som suger sig fast på skrovet. Men en ny sorts båtfärg innehåller ivermectin, som dödar havstulpanerna men som inte skadar miljön i övrigt. Att använda rätt bottenfärg på båten kan alltså ha en stor positiv effekt på ens ekologiska fotavtryck. Andra saker som också kan minska ditt ekologiska fotavtryck är att:

  • Byta ut gamla båtmotorer
  • Byt bränsle till tvåtaktsolja som är biologiskt nedbrytbar
  • Tvätta båten i stället för att använda giftig båtbottenfärg
  • Använd en skrovduk som minskar mängden havstulpaner på båten

Genom att följa dessa råd kan du njuta av den vackra miljön när du är ute på tur med båten, samtidigt som du har gott samvete över att du inte förstör naturen.